
Azok, akik előbb-utóbb olvasni fogják ezt a blogot, bizonyára megdöbbennek majd, hogy első bejegyzésül nem szokványos témát választok: a hurkát.
Természetesen így nem lenne benne semmi különös, bár a téli disznóöléses időszakhoz mindenképp kapcsolódik. Amiért mégis itt van a helye, az az, hogy évtizedek óta, mióta létezik az úgynevezett "élelmiszer-ipar", a régi, klasszikus ételeink nevével visszaélve olyan élelmiszereket árulnak, amelyek talán csak kívülről hasonlítanak valamit az eredetire. Így voltunk a hurkafélékkel is.
Ezért, a karácsonyi időszakban anyukám neki állt saját kezűleg májas hurkát és kolbászt készíteni, s, mivel a véres hurkához való alapanyagokat nem tudta mind beszerezni, úgy döntött, azt készen vásárolja meg a közelünkben lévő áruházban. Eldugva egy hűtőládában olyan véres hurkát talált, a hűtőpult kínálatához képest még olcsóbban is, amiben az ég adta egy világon semmi adalékanyag nem volt. Miután elkészítettük, nagy örömmel tapasztaltuk, hogy az íze is kitűnő: a legjobban eltalálták a fűszerezést, állagot is, amit pedig még sok tapasztalt gazda is elront időnként. Ez a tény, hogy létezik még valódi hurka a piacon, számunkra valódi örömünnepet jelentett, ezért úgy döntöttem, méltó, hogy írjak róla ebben a szép és jó dolgokat megörökítő blogban. A dicséret tárgyát egy debreceni cég készíti: a Debreceni Csoport Húsipari Kft. Az összetevőket ekképp tüntették föl: "Sertés belsőségek, ivóvíz, sertés étkezési vér (20%), rizs, sertésfejhús, szalonna, fűszerek, étkezési só." Az ára: 0,454 kg = 317 Ft. (699 Ft/ kg., de kisebb kiszerelésekben is lehet kapni.)
Aki kedvet kapott a házi hurka és kolbász készítéséhez, annak íme, itt a recept:
Májas hurkához kell: zsíros darált sertéshús, szalonna, darált máj, darált rizs, pirított, ledarált vöröshagyma, majoránna, őrölt bors, só, amit lazán sertés vékonybélbe kell tölteni. Utána megabálni, kb. 10 percig, onnan kiemelni, miután kihűlt, be lehet tenni a hűtőbe. Miután onnan elővesszük, hideg zsírba kell föltenni sütni, hogy a bél ne repedjen meg, ne pukkadjon ki.
Véres hurkához kell: a máj kivételével ugyanezek, + belsőségek: tüdő, vese, szív, fejhús, de a rizs helyett lehet zsömle is.
Kolbász: durvára darált zsíros sertéshús az alap, teszünk bele jó sok pirospaprikát, fokhagymalevet, sót, őrölt borsot, ezt szorosan a bélbe töltjük. A hűtőből kiszedve ugyanúgy, hideg zsírban sütjük, ha frisse szeretnénk fogyasztani, ha pedig nem, kb. öt napig hagyományos módon füstöljük. Utána száraz hideg helyen tároljuk.
Jó hír, hogy a nagyobb élelmiszer áruházakban gusztusos dobozokban lehet kapni 10/20/25 m-es tisztított vékonybelet, a legnagyobb kiszerelés kb. 700 Ft.
PS.: Vegetáriánus barátaim azért ne kövezzenek meg e bejegyzésért :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése